Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pouť ke sv. Prokopovi

19. 7. 2024

 

Rád jsem přijal pozvání od organizátorů cyklopouti manželů Adamových na pouť ke sv. Prokopovi do mé rodné obce Čehovice, abych připomněl její dramatickou historii i historii kaple tomuto světci zasvěcenou. Shromáždili se zde v sobotu, dne 6. července 2024 v 15.00 hodin na tři desítky poutníků z Čehovic, okolních obcí i Prostějova. Po vyslechnutí historie následovala společná modlitba a požehnání P. Pavla Barbořáka, faráře z blízkých Určic. Snad se tato pouť stane tradiční, ve spolupráci s obcí Čehovice, která se o kapli stará a i pro tuto příležitost zajistila úpravu prostor kolem kaple posečením vzrostlé trávy.

Kaple stojí nad obcí na vyvýšeném místě, kopci v lokalitě „Stráže“, kde stávala původní obec Čehovice. První písemná zpráva je z roku 1287 (Codex diplomaticus Moraviae). Toto magické místo přitahovalo již naše prehistorické předky. Svědčí o tom i zlatý poklad, který byl v  blízkosti nalezen a je datován do doby 1000 až 2000 let před naším letopočtem.

V roce 1623 byla obec vypálena a vyrabována vojskem sedmihradského knížete a později uherského krále Bethlena Gabora (1580-1629), loupícího a vraždícího usedlosti na Moravě. Byl to od roku 1619 spojenec českých protestantských stavů proti císaři Ferdinandovi II. (1578-1637). Po této tragické události si část obyvatel ze zcela zničených obydlí postupně vybudovala nové domovy pod vrcholem kopce, asi 1,5 km od místa, kde stála původní obec. Důvodem byla blízkost vody z protékajícího potoka Vřesůvky.

Druhá část obyvatel si svá obydlí postupně opravila a zůstala na svém místě. Toto rozdvojení obyvatel trvalo několik desetiletí. Ve starých Čehovicích postupně opravili také poškozený kostel a v roce 1666-67 nechali odlít dva nové zvony.  Obyvatelé nových Čehovic, které se postupně rozrůstaly, navštěvovali pravidelně bohoslužby v kostele na kopci snad až do doby, kdy byl za císaře Josefa II. v roce 1784 zbořen. V té době se také přestal užívat starý hřbitov u původního kostela a obec si vybudovala hřbitov nový. V  době zboření kostela byly staré Čehovice již zcela opuštěny. Nová obec si postavila v letech 1786-87 kostel nový. Použila na jeho stavbu materiál ze zbořeného kostela i dva zvony z roku 1666-67.  Na místě původních Čehovic postavili občané jako připomínku původní obce kapli, tomuto patronu Čehovic zasvěcenou. Stalo se tak v roce 1804 (v tomto roce je to právě 220 let).

Je dobře, že si i my, současníci připomínáme historii míst, odkud pocházíme, kde nacházíme své kořeny a obnovujeme staré tradice.

 

Náhledy fotografií ze složky Pouť ke sv. Prokopovi