Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krátké zamyšlení o povodni

18. 9. 2024

 

Mám přátele v zatopeném Jeseníku, Opavě, Krnově i Ostravě. Ale také na jižní Moravě nebo v jižních Čechách. Jako většina z nás, sleduji tu pohromu, kterou prožívají a jsem tam v duchu s nimi tak, jako většina z nás. Těší mne ta velká vlna podpory, která se v těžkých chvílích vždy projeví v našem národě. Mlčící většina poctivých lidí vždy v pravou chvíli promluví. Do postižených míst na severní Moravě, ale také v severovýchodních a jižních Čechách přijíždějí dobrovolníci, lidé přispívají finančně. Nemluví, nekřičí, ale konkrétně pomáhají.

Ta hlasitá část společnosti, která šíří strach a obavy, rozděluje společnost a chce vládnout na chvíli ztichla. Ale ne na dlouho. Zase budou kritizovat co se udělalo špatně a jak by to zařídili, kdyby byli u moci. Slibují pomoc, ale jen našim. Pokud by potřeboval pomoc někdo jinde než u nás, třeba ve válkou zmítané Ukrajině, je to špatně. A naše média už připravují prostor pro tyto křiklouny. Jejich extrémní názory přece přitahují pozornost. A to je kšeft.

Vážím si proto té většiny v našem národě, která rychle dává a pomáhá, ať je to kdekoli a přitom o tom halasně nemluví. Oslovilo mne video o správci farnosti v Troubkách P. Janu Surowczikovi, který vyprošoval svým ovečkám ve farnosti Boží ochranu a pomoc před zatopením obce.

Krátké video je možné si stáhnout na adrese: email.cz/download/k/_gjC-DhB0pS84fDgDTkNHo1ZYDqIy9gkPulh8iUQY_21Kr89L3bY7tWo33JhtGt-3MD3ilE/VIDEO-2024-09-17-10-30-23.mp4

Dnes odjeli z Prostějova na několik dní do Ostravy zástupci Charity s nabídkou finanční pomoci, náhradního ubytování i zapojení dobrovolníků, zapůjčení vysoušečů, čerpadel bahna a další techniky.

Do sbírky Charita pro oběti povodní můžeme přispět převodem na sbírkový účet 44665522/0800 (variabilní symbol 906).

Sbírky vyhlásily i další organizace: Český Červený kříž, Adra, Člověk v tísni, Diakonie ČCE, Armáda spásy, Nadace Olgy Havlové  a další.

Do postižených oblastí již proudí miliony od lidí z celé republiky. Díky.